Oldalak

2011. február 1., kedd

A pápa is megáldotta a közösségi oldalakat

Ezévi üzenetében XVI. Benedek kiváló pasztorizációs eszköznek nevezte a közösségi oldalakat, de ugyanakkor óvott az elszemélytelenedéstől is.

 

XVI. Benedek pápa  a Kommunikáció Világnapja alkalmából újra hangsúlyosan szólalt meg az internettel, az internetes jelenségekkel kapcsolatban, s üzenetének lényege, hogy megáldja a közösségi oldalakat mint az evangélium terjesztésére is alkalmas kommunikációs formát, de óvja is a híveket egy olyan használattól, amely lélektelen, üres időtöltés, s felhívta a figyelmet a virtuálissal szemben a személyes kapcsolattartás fontosságára is.
A tavaly a papokat a blogolás lehetőségeire figyelmeztető egyházfő a netes terminológiát használva hangsúlyozta, hogy az igazság nem lájkolás kérdése, a megosztandó érték nem mérhető népszerűségi mutatókkal. Kijelentései szerint az evangélium hirdetése megkívánja a kommunikációt, ennek azonban tiszteletteljesnek és érzékenynek kell lennie. Az  üzenetet kommentáló Celli érsek elismerte, hogy van kockázat abban, ha katolikus célokra használják a net eszközeit, épp ezért dolgoznak egy olyan útmutató elkészítésén, mely segít majd a megfelelő internetes stílus és viselkedés kialakításában.
pápa
A pápai üzenet egyébként roppant mód emlékeztetett a tavalyira, amikor XVI. Benedek egyszerre emlegette a digitális kor áldásait és átkait: most is elmondta, hogy a közösségi hálók rendszere csodálatos út a közösségépítésre, de arra külön felhívta a figyelmet, hogy nagyon kell vigyázni velük, nehogy e kapcsolatok átvegyék a valós, a tényleges személyes viszonyok helyét: „Létezik a kommunikációnak egy keresztény módja, mely őszinte, nyitott, felelősségteljes és tiszteletben tartja a másikat. Az evangélium hirdetése az új média segítségével nem azt jelenti csak, hogy vallásos tartalmakat illesztünk be a médiaplatformokba, hanem állandó tanúságtételt a virtuális profilban, a kommunikáció folyamán hozott döntésekben, a tetszés kinyilvánításában és a megítélésekben; mindezeknek a cselekvéseknek összhangban kell lenniük az evangéliummal.”
A Vatikánban láthatóan nagy hangsúlyt kap az utóbbi években az internetes jelenlét: a YouTube-csatorna és a Pope2You.net honlap, iPhone- és Facebook-alkalmazások után húsvétkor egy új multimédiás honlapot kíván indítani a Szentszék.

Forrás:itcafe.hu

1 megjegyzés: