Oldalak

2011. január 30., vasárnap

Windows eladások- Menny az annyi?

Habár a Microsoft rekord negyedéven van túl, a Windows üzletág forgalma 30 százalékkal visszaesett.

A Microsoft frissen közzétett jelentése alapján rekord forgalommal zárta a decembere 31-ig tartó, 2011-es második pénzügyi negyedévét a redmondi szoftvercég. Összesen 19,95 milliárd dolláros forgalmat értek el, amely összeget eddig az év ezen időszaka alatt egyszer sem sikerült elérniük. Ezzel együtt 8,17 milliárd dollár adózás előtt eredménynek és 6,63 nettó nyereségnek örülhettek a 2010-es karácsonyi időszak alatt. Utóbbi egyébként némileg elmarad a 2009 végén mért 6,66 milliárd dolláros nettó bevételtől.




Ha a forgalmat vizsgáljuk, akkor 15 százalékos növekedésről számolhatunk be, amennyiben nem számoljuk a Microsoft által ezen időszakban elszámolt Windows 7 előértékesítéseket, míg ha belevesszük e tételt is, akkor csak 5 százalékos bővülést kapunk. Utóbbi elemet ugyanis tavaly a redmondi szoftvercég kreatív könyveléssel az október-decemberi pénzügyi évében számolta el, miközben ezen előértékesítések ténylegesen a korábbi negyedévben történtek. Akkor a Microsoft vélhetően így próbálta feljavítani a Windows 7 eredményeit, hogy kifelé azt kommunikálja: mindenki az új operációs rendszert akarja. Akkor ez jól jött nekik, most viszont magyarázkodniuk kellett.

A könyvelés öröksége

Ha ugyanis ezt a nem is apró elemet nem vesszük észre, akkor könnyen megtéveszthet minket a Windows üzletág forgalmának 30 százalékos visszaesése. E csökkenés alapján ugyanis azt gondolhatjuk, hogy a táblagépek valóban felfalták a netbook eladásokat, sőt a PC-piacnak, ezzel együtt a Windows eladásoknak is adtak egy apró pofont. "A Windows együtt él és hal a PC piaccal. Márpedig utóbbi a jelek szerint komolyan megérzi az iPad érkezését" - nyilatkozta például az amerikai Computerworld kérdésére Rob Helm, elemző.

A Microsoft elmondása alapján erről nincs szó, sőt ha nem számoljuk a tavalyi előértékesítésből számított 1,7 milliárdos bevételt, akkor a Windows üzletág a globális PC-piaccal megegyező mértékben 3 százalékkal bővülni tudott az elmúlt negyedévhez képest. Sőt immár minden ötödik internetre kötött gépen a Windows 7 fut, mivel az elmúlt negyedévben 60 millió kópiát tudtak eladni a legújabb operációs rendszerből. Így összesen a megjelenés óta eddig 300 millió Windows 7 kelt el. "Az elmúlt időszakban néhány netbook eladási volumene más eszközökre - ultra-netbook és tábla PC-kre - terelődött át" - mondta Peter Klein, a Microsoft pénzügyi igazgatója, egyúttal rövidre vágva a tábla kérdést.





Új bőségszaru: a Kinect

Míg a Windows üzletág sikerét lehet pozitívan és negatívan is értékelni, addig a Szórakoztató-elektronika és Eszközök üzletágra, amely magában foglalja például az Xbox konzolt és a Windows Phone 7-et, ez egyáltalán nem igaz. A divízió ugyanis az elmúlt évi 2,4 milliárd dollárról 3,7 milliárd dollárra növelte a forgalmát, köszönhetően a Kinect megjelenésének. A mozgásérzékelős játékvezérlőből 60 nap alatt 8 millió darabot értékesítettek, amely remek eredménynek számít. Mellette a Windows Phone 7-nek a jelek szerint nem sok babér termet, mivel a Microsoft csak azt volt hajlandó elárulni, hogy menyi rendszer adott át a partnereinek (2 milliót), így azt viszont nem lehet tudni, hogy pontosan mennyi Windows Phone 7-es mobil fogyott. Webes pletykák szerint 600 ezer, de a tényleges értékesítési mutató ennél lehet több és kevesebb is.

A többi üzletágat nézve szemet szúr az üzleti divízió erős negyedéve, amely a tavaly mért 4,7 milliárd dollárról 6 milliárd dollárra tudta növelte a forgalmát, köszönhetően annak, hogy a Microsoft elmondása alapján az Office 2010 50 százalékkal gyorsabban fogy, mint az Office 2007. A nemrég vezérét vesztett szerver üzletág párhuzamosan 10 százalékkal tudott bővülni, így elérve a 4,4 milliárd dollárt. Végezetül az online szolgáltatások egyelőre még mindig csak kis részét adják a Microsoft bevételeinek, de figyelemreméltó tény, hogy a szoftvercég online hirdetési üzletága a Bing piaci részesedésének a növekedésével 23 százalékkal tudta növelni a forgalmát.

Forrás: www.nonstopuzlet.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése