Oldalak

2011. február 21., hétfő

Feltörekvőben a román banánexport


A Realitatea.net által közzétett információ szerint, annak ellenére, hogy Románia potenciális gabona, kukorica, répa, káposzta és paradicsom termelőnek számít, a statisztikai adatok szerint jóval több kávét illetve déli gyümölcsöt exportál, mint az országban termelhető gyümölcs- és zöldségféleségeket.

Az Incont.ro adatai szerint, az elmúlt év 10 hónapjában Románia 2.050 tonna banánt exportált, melynek összértéke elérte az 1,3 millió eurót. Annak ellenére, hogy az ország klímája leginkább a kukorica, a paradicsom, a dinnye és az uborka termesztésének felel meg leginkább, 2010-ben mindössze 1.264 tonna dinnyét és 208 tonna paradicsomot szállítottunk külföldre.



A hazai kereskedők továbbá olyan egzotikus gyümölcsöket is exportálnak, mint a datolya és a füge összesen 64 tonnányit, kesu- és kókuszdióból pedig 180 tonnát. 2010-ben a citrusfélék közül Románia 2.253 tonnát exportált, míg káposztából 478-, répából pedig 908 tonnányit. A romániai kereskedők a kávé tekintetében sem kereskedtek rosszul, mivel 1.391 tonnányit sikerült külföldön értékesíteni.

A tényeken kívül sokakban jogosan merült fel a „hogyan lehetséges mindez" kérdés. Szakértők szerint a jelenség hátterében az áll, hogy a legtöbb cég Equadorból exportálja a banánt, amit aztán külföldön jóval drágában ad tovább. Ugyanakkor kevésbé jellemző, mégis előfordul, hogy egyes kiwi- és banánfajták termesztésével néhány hazai termelő is foglalkozik.

A kérdés másik aspektusa rávilágít arra, hogy az európai 95 százalékos átlaghoz viszonyítva a romániai lakosok 10 kilogrammal kevesebb friss gyümölcsöt fogyasztanak. Az említett statisztikai adatokat figyelembe véve, Valeriu Tabara mezőgazdasági miniszter szerint nem véletlen, hogy a feketekereskedelem egyre nagyobb méreteket ölt.

Forrás: impulzus.ro

1 megjegyzés:

  1. Nem tudom, hogy ezek után sírjak-e vagy kacagjak! Elképzelem azt a román kistermelőt, aki a krumpliföld mellett még egy kis banánt is ültet. Viccen kívül, szerintem ez a hír is azt igazolja, hogy Romániában feje tetején áll a rendszer!

    VálaszTörlés