Oldalak

2011. február 22., kedd

Hogyan képzelem az optimális mezőgazdaságot

Be kell látnunk ha akarjuk ha nem, hogy országunk ipara lassan csődbe megy, vagyis ami a megyénket illeti sajnos már nagyon közel állunk ahhoz. Feltevődik a kérdés, mit is tudunk milyenkor tenni? A legokosabb döntés kihasználni a természeti erőforrásokat, vagyis az anyaföldet, amely évszázadokon keresztül nyújtott megélhetést az őseink számára, és nyújthat nekünk is, tévedés ne essen nem kell mindenki azzal foglalkozzon, de ha elindul egy pozitív folyamat és tőke áramlik a megyébe az minden ágazatban érezhető.

Hogy melyek az elképzeléseim?

1. Összefogás: a kis termelők egymaguk próbálnak megállni a lábukon de sajnos ez nem lehetséges mivel, egy viszonteladó szupermarketnek nem elég csak 15 zsák pityóka, vagy 20 zsák sárgarépa hanem kamion számra vásárolja fel a terményeket. Így a megoldás az összefogás 10 zsák több mint 1 és 50 több mint 10, vagyis minél többen belépnének a termelő szövetkezetbe annál több terményt tudnának eladni, nagyob piacot tudnának meghódítani.
Miért is jó a gazdának? Ha csak 5 zsák pityókája marad meg azt is el tudja adni nem kell áron alol eladja az Aro-s kereskedőknek aki a falukat járják. A nagyobb gazdák akik csak erre szakosodtak közösen nagyobb megrendeléseket is el tudnának látni, de a kisgazdák terményeit is fel tudnák vásárolni és tovább adni, a pénz pedig a megyébe marad.

2. Fejlesztés: Önállóan csak egy ilyen szövetkezet nem maradna sokáig életképes ezért szükség van fejlesztésekre, mint pl. csomagoló gépek, igy a haszon még nagyobb, a már kész becsomagolt terményeket direkt a polcokra tudják rakni, fa gazdák rövid idő alatt a terményeiket el tudnák adni, nem maradna a nyakukon.

3. Terjeszkedés: be kell látni hogy egész megyére kivetíteni nem lehet, de ha az elképzelés életképes akkor helyi, községi és akár nagyobb területi begyűjtő központokat is lehetne létrehozni, de feltevődik a kérdés hogy ki hozza létre a központokat?

 A válasz: Gazdák, befektetők, állam
Mindhárom megoldás életképes éspedig, ha a gazdák hozzák létre akkor saját maguk tervezhetnek, hogy mit, mennyit, hogyan?
Ha egy befektető akkor szerződéseket készíthet a gazdákkal hogy miből mennyit vásárol fel, milyen áron.
Ha az állam akkor egy államilag kiszabott áron mindenkitől fel tudná vásárolni a terményeket.

Szerintem a legoptimálisabb a gazdák, de a befektetőkkel karöltve akik piacot keresnének a terményekre.

Vagy maradjon minden a régi? Hozzák török sárgarépát, paradicsomot stb, jó az a románnak a földjeiket meg adják el a külföldieknek.

Visszatérve az első bekezdéshez, miért segítene ez a megyén, az országon, a pénz az országba maradna, utakat lehetne fejleszteni, gyárakat és feldolgozó üzemeket építeni, turizmust segíteni. Ha az országba van tőke  van termelés akkor az ipar is beindul és a pénz körforgása is egészségesebb lesz mint ma.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon ugyesen osszefoglaltad es megoldast talaltal a problemara. MAr csak meg kenne valositani! Mivel a gazdanak nincs mindenre ideje es utalja a papirmunkat, lehetnel te a befekteto...
    pityoka, sargarepa :)

    VálaszTörlés