Oldalak

2011. február 13., vasárnap

1984

Mivel is kezdjem, nálam ez a regény bekerült a top 10-be, nagyon érdekes, viszonylag nehéz, izgalommal és cselszövéssekkel teli cselekménye kellemes kikapcsolódást és egy bizonyos szintű fanatizmust váltott ki belölem az olvasása közben. Ha megfigyeljük, minden reality-show nagy hasonlóságot mutat G. Orwell 1984 című utópiájával. És vajon belegondoltunk-e már abba, hogy a Big brother show miért éppen a Nagy Testvér nevet kapta…
Az 1984 egy szatirikus politikai és szerelmi regény, egy negatív utópia más néven dísztópia, amelyben az állam Oceánia totalitárius diktaturát diktál hazugságokkal, félelemkeltéssel, és kegyetlen büntetésekkel. 

A regény Oceániában játszódik, egy olyan országba ahol kommunizmus van, hasonlatos a Hitleri és Sztálini kommunizmushoz, nem is beszélve más államok kommunizmusára, talán még a 89 előtti Romániához is. 

Ebben a regényben találkoztam azzal amit Lucian Boia: Történelem és Mítosz a román történelembe című könyvében olvastam a Történelem hamisítással. A párt folyamatosan belenyúlt a múltba és nyíltan állítja, hogy egy esemény soha nem történt meg, talán igaz ez az általunk ismert történelemre is. 
"Aki uralja a múltat, az uralja a jövőt is; aki uralja a jelent, az uralja a múltat is."

Ahogy a könyv első felében bemutatja Orwell, Wilson Smithen keresztül a világot, olyan mintha már hallottam volna róla, olyan mintha már valami nagyon hasonló történt volna már és történtek is csak jóval később mint amikor a regény íródott 1948-ban, állandó félelem, terror, tervgazdaság, állami cenzúra, betiltott könyvek, üres boltok, fejadagok, éjjel eltűnő emberek, munkatáborok. 

Az 1984 Nagy Brittania területén játszódik az állami struktúra négy részből áll amelynek a neveik az ellenkezőjét takarják: 
a Béke-minisztérium háborúval foglalkozik, az Igazság-minisztérium hazugságokkal, a Szeretet-minisztérium kínzással, s a Bőség-minisztérium éheztetéssel.”

A párt vezére a mindentudó Nagy Testvér akinek arcát ábrázoló plakátjai a város több helyén megtalálhatóak, senki nem látta senki nem tud róla semmit, a plakátokon megtalálható a jelmondat : a Nagy Testvér szemmel tart. A párt legnagyobb ellensége a testvériség vezére Goldstein, aki szerintem (a célzásoknak köszönhetően) nem is valóságos személy hanem a párt hozta létre, de a Nagy Testvér sem létezik, már rég halott ez utóbb derül ki amikor a vallatások során Winston O'Brientől megtudja. 

A Párt három jelmondata, amely mindenhol látható: 
A HÁBORÚ: BÉKE
A SZABADSÁG: SZOLGASÁG
A TUDATLANSÁG: ERŐ”

Az 1984 világának térképe. A könyv csak bizonyos határokat említ pontosan – a térkép tehát részben feltételezés. A regény végén elterjed a hír, hogy Óceánia egész Afrikát elfoglalta. 

A regényből kiderül hogy miért és hogyan működik az angszoc rendszere, tömören az egész rendszer a megtévesztésre épül. A kollektivizálásra azért volt szükség, hogy a tőkésosztályt felszámolják, a potenciális veszély megszüntessék. Tessék lehet párhuzamot vonni a történekembe történt dolgokkal. 

Hogyan is tevődik össze a társadalom: 
"Amikortól írásos emlékeink vannak, de valószínűleg a neolit korszak végétől háromféle ember élt a világon: felül, középen és alul lévők. E három embercsoport céljai teljesen összeegyezhetetlenek."  
" A három csoport közül egyedül az alsó az, amelyiknek sohasem sikerült még átmenetileg sem, elérni a céljait." 

De hogyan is működött az állítólagos kommunizmusi egyenlőség: 

- a piramis csúcsán a Nagy Testvér áll (vezér) 
- belső párt (miniszterek, titkosrendőrség, hadsereg vezérei) 
- külső párt (párt tagok) 
- prolik (néma tömeg) 

Ebben a rendszerben a csoportok közötti áramlás sokkal kevesebb mint a kapitalizmusban. A párttagokat a "Gondolatrendőrség" figyeli, hogy senki nem merjen lázadni a párt ellen. 

Az Angszoc berendezkedés a középső réteg szabályzására épült, illetve arra, hogy a tudatlan proletár réteg a törvényen kívül állt: rájuk nem vonatkoztak a teleképek, életüket nem figyelték. Ezek fő eszköze az agymosás volt, amit tulajdonképpen burkoltan ki is mutatott a párt jelszavában: „A TUDATLANSÁG: ERŐ”. 
A társadalmi másik fontos része a vallás, amit a műben szintén a Párthoz kellett fűzni. A párt által megszabott napirendben folytak a dolgok: minden nap volt Két Perc Gyűlölet, ahova leültették a tömeget, és a telekép idegesítő, visító hangot hallatott, miközben az aktuális ellenségek képei tűntek fel.


Hogyan is lehet elhinni a sok hazugságot amit a párt terjeszt? 
A válasz a "dupalgondol segítségével" 

duplagondol = azt a képességet jelenti, hogy valaki egyidejűleg két, egymásnak ellentmondó nézet birtokában van, s mindkettőt elfogadja. […] Még a duplagondol szó használatakor is szükség van a duplagondol alkalmazására. A szó használatával ugyanis elismeri az ember, hogy meghamisítja a valóságot; a duplagondol azonnali alkalmazásával kitörli ennek tudatát; s így tovább a végtelenségig: a hazugsággal mindig az igazság elé ugrik. 

Es hogyan figyelik az embereket? 

A telekép segítségével: A telekép egy falba épített eszköz volt, amit soha nem lehetett kikapcsolni, csak a lehalkítására volt lehetőség. Ezek mellett egy „másodlagos” funkciója is volt az eszközöknek, ugyanis minden közterületről, szobáról, munkahelyről élőképpel és hanggal szolgált a nap huszonnégy órájában a Gondolatrendőrségnek. Eközben a telekép folyamatos adást sugárzott, természetesen a hatalmon lévő Párt adását, melynek primer célja a tömeg agymosása volt. 

Orwell egy új nyelvet teremtett, amit saját nyelvén újbeszélnek nevezett el. A nyelv letisztult, nem voltak szinonimák, a főneveket, mellékneveket, és néha az igéket is ugyanaz a szó jelölte. A pozitív jelentésű szavak ellentétét is megszüntette, például a „jó” ellentéte már nem a „rossz” volt, hanem a „nemjó”. 


Mi lett a főhősünk sorsa?
Miután összejött a szerelmével Juliával, beleptek a pártellenes testvériségbe amelynek egyik kulcsfontosságú alakja O'Brien volt, mint utóbb kiderült ő a belső párt tagja és a Gondolatrendörségnek dolgozik, miután megtörtént az árulás Winston a Szeretet minisztériumba került ahol hónapokig kínoztak, fagátak, de igazán csak a 101-es szoba tudta megtörni, gondolatait átformálni és elárulni szerelmét. Ezek után szabadon engedték, ahol várta a végítéletet, a nyilvános tárgyalás után a fehér folyosón mikor megkapta a fejébe a várva várt golyót boldogan halt meg.


Csak ajánlani tudom mindenkinek, jó olvasást.
(Akinek kell a regény az szóljon.)
mail: fzsolt18@gmail.com

1 megjegyzés: