Oldalak

2011. március 29., kedd

Filmajánló-Inside Job

Hogy miről is szól a film, azt már a film elején megtudjuk, már az első mondatból: "A 2008-as válság miatt, több tízmillió ember elvesztette vagyonát, állását és otthonát. Ez a film ennek a története."

Az izlandi idilli szinte már utópisztikus gazdasági modell bemutatásával kezdődik, amelyet a bankárok egy pár év alatt a mértéktelen hiteleknek köszönhetően csődbe viszik. Ugyanakkor ugyanez megtörténik a Wall Street utcáin is. A buborék amely abból keletkezett, hogy a gazdaságot nem szabályozták kellőképpen, ezért a gazdagság vágya miatt a bankárok és más pénzügyi szakemberek egyre több kétes üzletet bonyolítottak le, amelyek ahhoz vezettek, hogy a történelem egyik legnagyobb válságát okozták.

A filmből kiderül az is hogy ezek a gátlástalan emberek még meg is úszták a felelősségvállalást sőt ki kérik maguknak, hogy ők nem csináltak semmi rosszat. Hát sajnos a mértéktelen kapzsiság áldozatai lettünk. De ugyanakkor talán tanulhatunk is belőle, hogy hogyan ne csináljuk a jövőbe, talán van tanulsága válságnak amit ma is élünk és lesznek akik majd másképp, jobban akarják vezetni a világ gazdaságát mint az elődeik, de buborékok mindig is lesznek csak az a kérdés hogy ha kihasadnak mekkorát szolnak.

buborék=A gazdasági buborék lényege ugyanis, hogy minden józan számítást meghaladó módon hatalmas anyagi nyereséget remélünk, a társadalmi esetében pedig indokolatlanul felfűtött reményeket fűzünk az állítólag várható pozitív hatásokhoz.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése